U bent hier

U bent hier

Week van de Groeilamp 2021: hoe kan jij je (klein)kind laten groeien?

Hoe kan je een kind, jongere laten groeien? Opvoeden is één manier, maar niet de enige. Het is belangrijk de juiste 'ruimte' creëren om zelf op ontdekking te gaan en hen met vallen en opstaan laten kennis maken met 'het leven'. We vroegen in het kader van de 'Week van de Groeilamp' wat tips aan een collega van 't Spoor die werkt met kinderen. En het doet er niet doet ... elk (groot)ouder van een kind met of zonder beperking, kan er wel iets uit leren. 

Duidelijkheid, veiligheid en humor

Bied kinderen duidelijkheid, veiligheid en humor. Wees een positief rolmodel. Het is belangrijk bij kinderen dat ze niet onderschat worden. Onderzoek zelf welke mogelijkheden ze hebben en pas het niveau aan. Op die manier zorg je ervoor dat het kind met plezier kan bewegen.

Je kind + een leuk boek = quality time

Voorlezen prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan interactieve vaardigheden. Maar het is ook gewoon gezellig, samen een boek lezen en ontdekken!

Structuur = ontspannen sfeer

Doordat kinderen sommige prikkels uit de buitenwereld in hun hoofd moeilijk geordend krijgen, komt die hen vaak als erg overdonderend en chaotisch over. Om je kind te helpen om vat te krijgen op de wereld rondom hem, leg je zelf al best een erg duidelijke en vaste structuur aan je dag op. Door te werken met dagplanningen, menu’s, vaste routines en stappenplannen, weet het kind precies wat van hem verwacht wordt, en dat geeft hem of haar rust in het hoofd.Voorspelbaarheid geeft kinderen een veilig gevoel.

Door dat veilige en voorspelbare gevoel te creëren, geef je je kind bovendien de kans om zelf wél net flexibeler te gaan denken en doen. Omdat het zich geen zorgen meer hoeft te maken om de dingen die niet zijn verduidelijkt, kan je kind zich op een veel meer ontspannen manier gedragen.

Geef een houvast

Doordat kinderen de betekenis achter abstracte informatie vaak niet goed kunnen inbeelden en ook abstracte denkprocessen niet goed kunnen volgen, is het erg handig als je hem daarbij een handje helpt door het hele gebeuren visueel voor te stellen: ondersteun je communicatie dan ook met tekeningen, foto’s en pictogrammen om alles zo bevattelijk mogelijk te maken.

Waar een wil is is een weg

Een motto om je kind mee te geven. Hoewel je kind zich in situaties beperkt voelt in wat hij kan, zijn er ook heel veel mogelijkheden. Help je kind die te zien. Leg de focus op wat hij allemaal kan en help het zelfvertrouwen groeien van je kind. Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen talent en kwaliteiten. Elke kleine stap vooruit is een groot feest waard!